Източник  Дойче велеРепортери без граници призовават българската прокуратура да обясни абсурдното

...
Източник  Дойче велеРепортери без граници призовават българската прокуратура да обясни абсурдното
Коментари Харесай

Заради Биволъ: Репортери без граници искат обяснение от българската прокуратура

Източник   " Дойче веле "

" Репортери без граници " приканват българската прокуратура да изясни неуместното правосъдно следствие, което е заведено против двама проверяващи публицисти, разкрили скандални покупко-продажби с недвижими парцели, в които са забъркани високопоставени държавни чиновници, измежду които и основният прокурор Сотир Цацаров. Международната неправителствена организация показва в декларация, че гледа на това правосъдно следствие като на " недодялан опит за заплашване на публицисти ", чиято цел е да ги възпре от по-нататъшни разкрития.

От " Репортери без граници " показват, че дейностите против Асен Йорданов и Атанас Чобанов от уеб страницата за проверяваща публицистика " Биволъ " са били заведени сякаш въз основа на сигнал от антикорупционната Неправителствени организации " БОЕЦ ". В него се твърдяло, че двамата публицисти преди години са си закупили недвижими парцели на съществено занижени цени. От " БОЕЦ " обаче отхвърлят публикуването на въпросния сигнал и са подали молба за определяне на достоверността на текста.

" Измислено следствие "

Йорданов и Чобанов са декларирали пред " Репортери без граници ", че няма никакви учредения за обвиняванията против тях. Организацията показва, че те са разгласили нотариално заверени заявления, от които проличава, че покупката на техните скромни недвижими парцели е била осъществена по изцяло постоянен метод. Въпреки това Йорданов е бил разпитан в Генералната дирекция на полицията на 13 юни.

" Репортери без граници " назовават съдбеното следствие против Йорданов и Чобанов " измислено " и допускат, че вероятно е било провокирано от следствия, които " Биволъ " стартира да разгласява през март. Те демонстрират, че отдавнашни членове или сътрудници на ръководещата партия ГЕРБ на премиера Бойко Борисов са придобили недвижими парцели на стойност, доста по-ниска от пазарната.

Към кръга на лицата, които са забъркани в така наречен " Апартаментгейт ", спада и основният прокурор Сотир Цацаров, за който се допуска, че е закупил на мощно занижена цена къща край град Пещера.

" Загрижени сме от метода, по който се употребяват изцяло измислени обвинявания за да бъде запушена устата на проверяващите публицисти. Ние настояваме прокуратурата да обясни претекстовете за обвиняванията против двамата ", съобщи Паулине Адес-Мевел, ръководителка на отдела за Европейски Съюз и Балканите към " Репортери без граници ".

" Докъде ли още биха могли да стигнат враговете на свободата на печата, с цел да запушат устите на проверяващите публицисти, веднага като си измислят обвинявания за опиати, какъвто беше казусът в Русия, или недоволства за корупция, както в този момент в България? ", се питат от организацията.

Опитите на страната да затруднява работата на публицисти и да ги притиска стопански, са още по-обезпокоителни, като се има поради, че се координират от близки до държавното управление медии на олигарха Делян Пеевски, какъвто е вестник " Труд ". В началото на юни точно там бе оповестена анонимна публикация, съдържаща измислените обвинявания против Чобанов и Йорданов, се показва още в декларацията.

Още притиснати публицисти

Примерите за прилепяне на публицисти се множат. Росен Босев, кореспондент на икономическия вестник " Капитал ", беше наказан на 21 май за клюка против някогашния началник на Комисията за финансов контрол (КФН), написа още в декларацията.

" Репортери без граници " са загрижени и от случая с Христо Гешов, проверяващ публицист на уеб страницата " Зов Нюз ", който " беше похитен от непознато лице и върнат едвам откакто уеб сайтът изтри неговия материал, съдържащ обвинявания за незаконна ВиК система в град Троян ", показват от организацията.

В неотдавна оповестен отчет на Европейска комисия се споделя, че през последното десетилетие България не е постигнала важен прогрес в битката против корупцията. В международната ранглиста на " Репортери без граници " за свободата на печата през 2019 година България заема 111-то място от общо 180.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР